BAM - The Black Archives Meet Up
Op zaterdagmiddag 14 oktober 2023 verzorgt The Black Archives Amsterdam een lezing en een pop-up expositie over ons gedeelde slavernij- en koloniale verleden in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg. Het programma wordt afgewisseld met theater, muziek en dialoog met Zeeuwse makers en het publiek.
Samen duiken we aan de hand van unieke archiefstukken van The Black Archives en Ferdinand Ralf (medeoprichter van het Slavernijmonument in Middelburg) in de rol van Zeeland in de Trans-Atlantische slavenhandel. Er is speciale aandacht voor zwarte auteurs, onderzoekers en wetenschappers.
Het programma wordt aangevuld met optredens van Zeeuwse makers, jongeren en muzikanten. We zoeken naar nieuwe antwoorden. Hoe kan heling en herstel in het kader van het (Zeeuwse) slavernijverleden eruit zien? Op welke manier kunnen we elkaar ontmoeten en wat hebben we daarvoor nodig? Welke rol kan kunst en cultuur spelen in de bewustwording van het gedeeld slavernijverleden en de doorwerking daarvan vandaag de dag?
Sprekers
- Marcos Valster da Costa Ferreira, acteur en theatermaker. Hij presenteert delen uit zijn nieuwe voorstelling VOETSTUK en de jongerenvoorstelling CONGO SQUARE.
- Ferdinand Ralf, medeoprichter van Stichting Monument Slavernij Middelburg en de drijvende kracht achter het Slavernijmonument op de Balans in Middelburg. Ralf is aangesloten bij Stichting Kenniscentrum Impact Trans-Atlantische Slavernij (KITAS).
- Angélique Duijndam, werkzaam bij het Anti Discriminatiebureau Zeeland en voorzitter van Keti Koti Zeeland (voorheen Stichting Monument Slavernij Middelburg). In 2023 won zij de Vrouw in de Media Award Zeeland.
- Herbert Veira, zanger en tevens schrijver van het Keti Koti-lied dat hij met meerdere muzikanten op 1 juli ten gehore bracht tijdens de herdenking en viering op 1 juli.
The Black Archives
The Black Archives is een historisch archief en cultureel centrum in Amsterdam. Het bestaat uit verschillende boekencollecties, archieven en artefacten die de nalatenschap zijn van zwarte schrijvers en wetenschappers. De meer dan 10.000 aanwezige boeken in de collecties gaan over racisme, slavernij en (de)kolonisatie, gender en feminisme, sociale wetenschappen, Suriname, de voormalig Nederlandse Antillen, Zuid-Amerika, Afrika en meer. Uit deze collectie richten zij op 14 oktober een pop-up expositie in.