Eerste halfjaar van voorzitter Hugo de Jonge

Hugo de Jonge is sinds half september waarnemend commissaris van de Koning in Zeeland en voorzitter van de Roosevelt Foundation. Hij volgde Han Polman op die na ruim 11,5 jaar commissaris te zijn geweest Staatsraad Advisering bij de Raad van State is geworden. 

Hugo de Jonge

Hoe zagen de eerste maanden van Hugo de Jonge eruit als voorzitter van de Roosevelt Foundation?

Het eerste wat ik als voorzitter van de Roosevelt Foundation mocht doen, was een klas van de pabo ontvangen. Dat was op een bijzondere plek, namelijk de Kapittelzaal in de Abdij in Middelburg. In deze zaal worden de laureaten van de Four Freedoms Awards geëerd. Dé plek om met deze studenten in gesprek te gaan over de vier vrijheden, die vandaag de dag misschien wel actueler zijn dan ooit. 

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Het is dan ook goed om met elkaar te blijven praten over democratie en de waarde daarvan. Presentator en kinderboekenschrijver Iven Cudogham en voormalig Tweede Kamerlid Peter Kwint maakten tussen 11 en 21 november met de Stichting Vrijheidscolleges een tour langs basisscholen in Zeeland om hierover in gesprek te gaan met scholieren. Je kan hier de aftermovie bekijken. 

Met het bestuur van de Roosevelt Foundation bezochten we de tentoonstelling ‘WO2 in kleur’ in de Grote Kerk in Veere. Een bijzondere foto-expositie van 275 foto’s op groot formaat, die de Gelderse ‘colourist’ Jakob Lagerweij heeft ingekleurd. Lagerweij heeft veel kennis van kleding en militair materieel uit die tijd. De oorspronkelijke zwart-wit foto’s heeft hij zo vakkundig ingekleurd dat het lijkt alsof ze recent genomen zijn. Heel indrukwekkend. 62 panelen vol met foto’s en een korte uitleg van wat er op de foto’s te zien is.

Na het bezoek aan de Grote Kerk bezocht het bestuur het Zeeuws Museum. Daar hebben we tijdens de bestuursvergadering afscheid genomen van Han Polman en Hans Rijkse die zich jarenlang hebben ingezet voor de Roosevelt Foundation.

Dat wij in Nederland in vrijheid kunnen leven is mede te danken aan al die jonge mannen én vrouwen die vochten voor onze vrijheid of hun bijdrage leverden door in het verzet te gaan, vaak met grote offers tot gevolg. In het Bevrijdingsmuseum Zeeland is dit fantastisch in beeld gebracht met allerlei voertuigen, attributen, geluidsfragmenten en beeldmateriaal. Ruim honderd betrokken vrijwilligers ‘dragen’ het museum en verzorgen rondleidingen voor de ruim 40.000 jaarlijkse bezoekers. Dank aan Kees en Stef Traas van het Bevrijdingsmuseum, voor de indrukwekkende rondleiding door dit bijzondere en voor Zeeland zo belangrijke museum.

In 2026 is het weer zover. Dan ontvangen personen en/of organisaties die zich inzetten voor de vier vrijheden een award. Ook jongeren hebben een stem in de nominaties. Daarom maakten Barbara Oomen (vicevoorzitter van de Roosevelt Foundation) en ik kortgeleden kennis met Tobias Rothenberger.

Tobias studeert aan de University College Roosevelt en is voorgedragen als jongerenadviseur voor de Four Freedoms Awards 2026. Met een team medestudenten gaat Tobias aan de slag om een aantal mogelijke jongere laureaten voor te dragen aan het bestuur van de Roosevelt Foundation. Belangrijk dat jongeren ook meedenken over wie deze bijzondere erkenning ontvangt.

2025 wordt het jaar waarin de Four Freedoms Meet-up weer plaatsvindt en de awards in New York worden uitgereikt . 

Maar zo ver is het nog niet. Voor nu wens ik u prettige feestdagen en een gezond en gelukkig 2025. 

Hugo de Jonge

Voorzitter Roosevelt Foundation

Honderden jongeren in gesprek over vrijheid tijdens Four Freedoms Meet-up

18 februari 2025

Hugo de Jonge voorzitter Roosevelt Foundation

16 september 2024

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix bij uitreiking Four Freedoms Awards 2024

14 maart 2024