Generaties verbonden in strijd voor mensenrechten

Op 11 april 2024 ontvangen vijf internationale vrijheidsstrijders een Four Freedoms Award voor hun inzet om vrijheid te waarborgen en mensenrechten te verdedigen. De Four Freedoms medailles worden elk jaar toegekend aan personen en organisaties die zich inzetten voor de vier vrijheden die President Roosevelt verkondigde in 1941. Aan elke laureaat is een presenter gekoppeld die zich verbonden voelt met de laureaat. Dit jaar zijn dat Mark Rutte, Derk Sauer, Eduard Nazarski, Melati Wijsen en Jeangu Macrooy.
 

M. Rutte

International Four Freedoms Award

Minister-president Mark Rutte reikt de International Four Freedoms Award (IFFA) uit aan Save Ukraine, een liefdadigheidsinstelling die zich inzet om ontvoerde Oekraïense kinderen vanuit Rusland en bezette gebieden terug te brengen naar Oekraïne.

Mark Rutte: “Elke dag worden onschuldige mensen in Oekraïne slachtoffer van bruut oorlogsgeweld. Ook kinderen, de meest kwetsbare groep. Sinds het begin van deze afschuwelijke oorlog zijn duizenden Oekraïense kinderen ontvoerd naar Rusland en door Rusland bezette gebieden. De Oekraïense liefdadigheidsinstelling Save Ukraine zet zich in om deze kinderen terug naar huis te brengen. Om hen te herenigen met hun ouders, familie en dierbaren. Om heel te maken wat zo ernstig verwond is. Ik ben dan ook ongelooflijk trots dat ik de Internationale Four Freedoms Award 2024 mag uitreiken aan Save Ukraine.”

De minister-­president reikte eerder een IFFA uit aan Sviatlana Tshikanouskaya, het Rode Kruis, bondskanselier Angela Merkel en de Verenigde Naties.

Speech

Derk Sauer overhandigt de Award voor Vrijheid van Meningsuiting aan onderzoekscollectief Bellingcat.

Journalist en uitgever Derk Sauer werkte jarenlang in Rusland, waar hij uitgeverij Indepent Media oprichtte. Het internationale mediabedrijf gaf diverse titels uit, waaronder The Moscow Times. Met de online krant levert Sauer een bijdrage aan de persvrijheid in Rusland. Vrijheid van Meningsuiting en persvrijheid ziet Sauer als een belangrijk goed: na de Russische invasie in Oekraïne hielp Sauer buitenlandse journalisten om vanuit Nederland hun werk voort te zetten. In Amsterdam zit nu een cluster van onafhankelijke Russische mediabedrijven.

Worship

Eduard Nazarski reikt de Award voor Vrijheid van Godsdienst uit aan Zumretay Arkin, die strijdt voor de rechten van Oeigoeren.

In zijn werkzame leven was Eduard Nazarski directeur van Amnesty International Nederland en Vluchtelingenwerk Nederland. Na zijn pensionering zette hij zijn strijd voor een betere wereld voort; onder andere als voorzitter van de Raad van Toezicht van vredesorganisatie PAX. Net als Zumretay Arkin Nazarski zet zich in voor het belang van menselijke waardigheid en gelijkheid tussen mensen.

Want

Melati Wijsen reikt de Award voor Vrijwaring van Gebrek uit aan Sonîa Guajajara, de Braziliaanse minister van Inheemse volkeren.

De twintiger Melati Riyanto Wijsen omschrijft zichzelf als een fulltime veranderaar. Net als Guajajara zet de jonge Indonesische zich al jaren in voor een beter klimaat. Op haar geboorte­eiland Bali introduceerde ze samen met haar zus een verbod op plastic tasjes. Sinds de oprichting van Bye Bye Plastics Bags heeft Melati een passie ontwikkeld voor milieueducatie en beleidsverandering. Via haar bedrijf YOUTHTOPIA deelt ze wat ze sinds haar 12e heeft geleerd in klaslokalen, bestuurskamers en op wereldpodia. Haar film ‘Bigger Than Us’ ging in première op het filmfestival van Cannes.

Fear

Jeangu Macrooy reikt de award voor Vrijwaring van Vrees uit aan Grace Forrest, de Australische oprichter van Walk Free, een organisatie die zich inzet tegen moderne slavernij. Zanger en songwriter Jeangu Macrooy voelt zich zeer betrokken bij het thema slavernij. Zijn songs ‘Gold’ en ‘Birth Of A New Age’, waarmee hij in 2021 Nederland vertegenwoordigde op het songfestival, gingen over dit onderwerp. In 2023 gaf hij een reeks Vrijheidscolleges over de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden, en de enorme impact die het Nederlandse slavernijverleden nog steeds heeft voor veel mensen van kleur vandaag de dag.

Uitreiking Four Freedoms Awards 2024

De uitreiking van de Four Freedoms Awards vindt plaats op donderdag 11 april 2024 in de Abdij te Middelburg. De ceremonie is alleen toegankelijk voor genodigden, maar het is ook mogelijk om de uitreiking live te volgen via www.fourfreedoms.nl.

Na de ceremonie vindt de Four Freedoms Meet­up plaats, een initiatief van de Roosevelt Foundation en Stichting Vrijheidscolleges. Tijdens deze Meet­up gaan jongeren met de awardwinnaars in gesprek over de vier vrijheden. De Meet­up krijgt een vervolg met de Four Freedoms in de Klas Scholentour. Tijdens dit programma staan jongeren stil bij actuele thema’s als mensenrechten, het klimaat en het slavernijverleden.

Over de Four Freedoms Awards

De Four Freedoms Awards worden al ruim veertig jaar lang toegekend aan mannen, vrouwen en organisaties, die met hun inzet en prestaties een grote toewijding lieten zien aan de idealen van Franklin Delano Roosevelt. In 1941 verkondigde president Roosevelt in zijn historische Four Freedoms speech dat iedereen, overal in de wereld, recht heeft op vier fundamentele mensenrechten: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van angst.

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix bij uitreiking Four Freedoms Awards 2024

14 maart 2024

Four Freedoms Meet-up 2024

26 februari 2024

Vijf vrijheidsstrijders gelauwerd bij Four Freedoms Awards 2024

31 januari 2024