In memoriam: Paride Taban

Met verslagenheid heeft het bestuur van de Roosevelt Foundation kennisgenomen van het overlijden van Paride Taban. Emeritus bisschop Taban uit Zuid-Soedan was een onvermoeibaar man van verzoening, een visionair met geduld en strategisch inzicht. Hij is 87 jaar geworden.

Paride Taban

In 2018 ontving Paride Taban de Franklin D. Roosevelt award voor de Vrijheid van Godsdienst vanwege zijn onbaatzuchtige strijd voor vrede en vrijheid voor de inwoners van Zuid-Soedan. Zijn levenslange doel in een wereld van oorlog was zich inzetten voor vrede, zonder daarbij zijn optimisme en visie te verliezen. Zijn wijsheid en groot respect voor verschillende godsdiensten en culturen stelden hem in staat om groeperingen met elkaar te verbinden terwijl ze anders met elkaar zouden strijden. Het vredesdorp in Kuron is het tastbare bewijs van deze buitengewone prestatie. Met zijn werk hield hij de hoop op vrede in leven. Hij deed dat niet alleen door het woord van God te verspreiden, maar ook door ernaar te leven. Het was emeritus bisschop Paride Taban die de wereld én ons, door zijn toewijding, zijn werk en zijn leven een spiegel voorhield.

We gedenken Paride Taban met veel respect en hij leeft voort in onze herinnering. Bisschop Paride Taban was, is en blijft een grote inspiratiebron voor ons allen.

Literaire tocht met Rihana Jamaludin

23 november 2023

Four Freedoms Awards Ceremony in New York

19 september 2023

Oktober = Black Achievement Month

05 september 2023