Save Ukraine ontvangt internationale Four Freedoms Award 2024

In april 2024 ontvangt de Oekraïense organisatie Save Ukraine de Internationale Four Freedoms Award. Tijdens de award ceremonie, op 11 april in Middelburg, zal oprichter Mykola Kuleba de award in ontvangst nemen. Dit nieuws maakte Han Polman, voorzitter van de Roosevelt Foundation en commissaris van de Koning in Zeeland, bekend aan de vooravond van 6 januari. Op deze dag hield President Franklin Delano Roosevelt in 1941 zijn beroemde Four Freedoms toespraak voor het Amerikaanse Congres.

Mykola Kuleba

Over Save Ukraine 

Save Ukraine Rescue Network is een liefdadigheidsinstelling die de meest kwetsbaren redt uit gevechtszones. De organisatie is vooral bekend om haar actieve inzet en betrokkenheid bij de terugkeer van ontvoerde Oekraïense kinderen vanuit Rusland en bezette gebieden. Save Ukraine evacueert tevens mensen van de frontlinies en beheert een groeiend netwerk van gemeenschapscentra dat hulp biedt bij de verwerking van aan de oorlog gerelateerde trauma’s. Deze centra spelen ook een belangrijke rol bij het verstrekken van voedsel, onderdak, medische en geestelijke gezondheidszorg.

Sinds de grootschalige invasie van Oekraïne zijn vele duizenden Oekraïense kinderen tegen hun wil ontvoerd en naar Rusland of door Rusland bezette gebieden gebracht. Daarbij werden de kinderen beroofd van hun identiteit, hun cultuur en hun vrijheden. Dit is ongekend wreed, ontwricht gezinnen en wordt door het Internationaal Strafhof in Den Haag beschouwd als een oorlogsmisdaad. Save Ukraine zet zich er met succes voor in dat de ontvoerde kinderen terugkeren en herenigd worden met hun families. Met hulp van de organisatie proberen de kinderen en hun families bij terugkeer in Oekraïne hun leven weer op te pakken.

Het bestuur van de Roosevelt Foundation heeft grote waardering voor de inspanningen die Save Ukraine verricht. Daarom kent ze de International Four Freedoms Award 2024 toe aan de organisatie. Voorzitter Han Polman: “De award is tevens een erkenning en waardering voor de moed en enorme veerkracht van alle mensen in Oekraïne die blijven vechten voor hun fundamentele vrijheden, voor een menswaardig bestaan, rechtvaardigheid en democratie.”

Namens Save Ukraine spreekt Mykola Kuleba zijn waardering uit voor de nominatie: “Ik wil onze oprechte dank uitspreken voor deze erkenning. Dit inspireert ons om onze missie met nog meer toewijding en inzet voort te zetten.”

 

Over de Four Freedoms Awards

De Four Freedoms Awards worden al meer dan veertig jaar lang toegekend aan mannen, vrouwen en organisaties, die met hun inzet en prestaties een grote toewijding hebben laten zien aan de idealen die President Franklin Delano Roosevelt in zijn historische Four Freedoms speech verkondigde. In deze speech stelde hij dat het voor het voortbestaan van een duurzame democratie noodzakelijk is dat iedereen, overal in de wereld, recht heeft op vier fundamentele mensenrechten: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van angst. Na 83 jaar hebben de woorden van Roosevelt nog niets aan waarde en belang ingeboet.

Four Freedoms Awards werden eerder uitgereikt aan vooraanstaande wereldburgers als Harry S. Truman, H.K.H. Prinses Juliana, Nelson Mandela, J. William Fulbright, Arthur Miller, Jimmy Carter, voormalig Secretaris Generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan, Malala Yousafzai, Ruth Bader Ginsburg en dr. Angela Merkel.

Generaties verbonden in strijd voor mensenrechten

29 februari 2024

Four Freedoms Meet-up 2024

26 februari 2024

Vijf vrijheidsstrijders gelauwerd bij Four Freedoms Awards 2024

31 januari 2024